Miss Zoe I Flello

Profession: Physiotherapist

Registration Number: PH54840

Hearing Type: Review Hearing

Date and Time of hearing: 10:00 04/06/2019 End: 17:00 04/06/2019

Location: The Health and Care Professions Tribunal Service, 405 Kennington Road, London, SE11 4PT

Panel: Conduct and Competence Committee
Outcome: Hearing has not yet been held

Please note that the decision can take up to 5 working days to be uploaded onto the HCPTS website. Please contact one of our Hearings Team Managers via tsteam@hcpts-uk.org or +44 (0)808 164 3084 if you require any further information.

 

Allegation

Allegation

During the course of your employment as a Physiotherapist at Milton Keynes University Hospital:

  1. In the case of Child A, you:

a) Did not record and/or place on file in a timely manner, contemporaneous treatment notes for appointments on 30.03.16 and/or 20.04.16 and/or 25.05.16;

b) did not record and/or place on file treatment notes for appointments on 07.05.15 and/or 07.10.15 and/or 15.10.15;

c) did not assess and/or record objective measures adequately and/or at all;

d) did not consistently record an analysis of whether the treatment was effective;

e) did not provide and/or record clear goals for the patient.

 

  1. In the case of Child B, you:

a) did not record and/or place on file in a timely manner, contemporaneous treatment notes for appointments on 30.03.16 and/or 20.04.16 and/or 25.05.16;

b) did not record and/or place on file treatment notes for appointments on 07.05.15 and/or 07.10.15 and/or 27.07.16;

c) did not assess and/or record objective measures adequately and/or at all;

d) did not consistently record an analysis of whether the treatment was effective;

e) did not provide and/or record clear goals for the patient.

 

  1. In the case of Child C, you:

a) did not record sufficient detail about the patient's treatment on 22.10.2015;

b) did not consistently record an analysis of whether treatment was effective;

c) did not consistently record an adequate plan of what the patient’s goals were and/or when outcome measures would be retested;

d) did not record and/or place on file in a timely manner, contemporaneous notes for the contact with the patient’s father on 03.02.2016.

 

  1. In the case of Child D, you:

a) did not undertake and/or record treatment notes for patient appointments on 22.05.14 and/or 04.12.14;

b) did not see and/or record that you had seen the patient between 19.12.14 and 01.07.15;

c) noted a deterioration in the patient’s condition on 02.07.15 but did not:

i.contact and/or record your contact with the patient’s parents to update them; and/or

ii.plan to offer treatment until approximately two months later; and/or

iii. provide and/or record that you had provided the patient with a home exercise plan.

d) did not see and/or record that you had seen the patient between 03.07.15 and 10.15;

e) did not assess and/or record objective measures adequately and/or at all;

f) did not consistently record an analysis in your notes of whether treatment was effective.

 

  1. In the case of Child E, you:

a) did not set and/or record goals and/or outcome measures to reassess the patient;

b) did not provide and/or record the provision of treatment to the patient;

c) did not record justification for continuing with regular appointments.

 

  1. In the case of Child F, you:

a) did not consistently record sufficient objective assessment in patient notes;

b) did not consistently record sufficient detail with regards to goals and/or outcomes;

c) did not record and/or place on file in a timely manner, a contemporaneous treatment note for an appointment on 21.05.16.

 

  1. In the case of Child G, you:

a) did not record an assessment of whether the SDR surgery was successful;

b) did not see the patient between 17.12.2015 and September 2016;

c) did not consistently record an adequate plan in the patient’s notes and merely stated “continue”;

d) did not consistently set and/or record goals and/or outcome measures to reassess the patient;

e) did not consistently record an analysis of the patient's problems and/or whether physiotherapy treatment was effective;

f) did not set and/or record any home exercise programme for the patient, despite its importance following surgery.

8.In the case of Child H, a patient suffering from a worsening gait pattern and falls, you:

a) did not conduct and/or record the following assessments of neurotesting for neuromuscular weakness:

i.an assessment of the patient’s strength; and/or

ii.eccentric control; and/or

iii. any testing for fatigue; and/or

iv.an assessment of how the patient gets off the floor;

b) did not include a copy of and/or record details of the patient's exercise programme in their notes;

c) did not provide and/or record clear plans and goals.

 

  1. In the case of Child I, you:

a) did not document in sufficient detail the treatment provided to the patient;

b) did not consistently record an analysis of the patient's condition and/or whether treatment was effective;

c) did not set and/or record goals and/or outcome measures to reassess the patient.

 

  1. In the case of Child J, you:

a) in respect of the use of equipment at appointment on17.09.15 did not:

i.obtain a signed copy of the safety advice sheet and/or place this on file; and/or

ii.provide and/or record that safety advice was given on this date.

b) did not record in sufficient detail the patient's treatment;

c) did not record and/or place on file in a timely manner, treatment notes for the patient's appointment on 10.12.15.

 

  1. In the case of Child K, you:

a) did not record the treatment given;

b) did not set and/or record goals and/or outcome measures to reassess the patient;

c) did not consistently record an adequate analysis of the patient's condition and/or whether treatment was effective;

d) on 26.02.16 and 22.06.16 recorded that a plan was in place to visit the patient's school to run through the exercise programme but did not conduct and/or record a subsequent school visit.

 

  1. In the case of Child L, you did not carry out and/or record strength or stability observations.

 

  1. In the case of Child M, you:

a) did not action the plan to order different accessories arrange and/or record arranging for a company representative to complete an assessment of the appropriate equipment to meet Child M’s needs, despite identifying the need for alternative equipment on 28 October 2015;

b) did not attend and/or record attending the patient between 28.10.15 and 23.08.16;

c) Attended an appointment on 08.09.16, during which you:

i.set up the standing frame without trialling Child M in the standing frame; and/or

ii.agreed for the mother to adjust the standing frame herself.

 

  1. In the case of Child N, you:

a) did not record the treatment the patient received;

b) did not consistently record an adequate analysis of the patient's condition;

c) did not record clear reasoning for not arranging either a follow up appointment with the patient following the appointment on 16.12.15 or arranging discharge.

 

  1. In the case of Child O, you:

a) did not clearly record an analysis of the patient's condition;

b) did not set and/or record goals and/or outcome measures to be achieved;

c) did not arrange and/or record arranging a school visit as you indicated you would do in the notes of appointment on 03.06.15.

d) did not take steps and/or record those steps taken to order equipment as you indicated you would do in the note of your appointment on 3.06.15.

 

  1. In the case of Child P, you:

a) did not provide Child P with weekly physiotherapy for a period of six weeks following Botox therapy in April 2015;

b) despite noting that the child’s walker was too small, did not order and/or record that you had ordered the patient's walker;

c) identified that the patient required a standing frame on 21.05.15 but did not:

i. speak and/or record a discussion with the child’s mother regarding this issue until 24.02.2016;

ii. actively progress the plan to provide a standing frame;

d) following concerns identified on16.06.16, regarding Child P not attending school, did not undertake adequate steps to ensure Child P was safe.

 

  1. In the case of Child Q, you:

a) did not see the patient between 30.09.15 and 06.01.16, despite the child requiring a full assessment as soon as possible;

b) did not record a clear analysis of the patient's problems;

c) did not carry out a detailed physical assessment of the patient's condition on 06.01.16;

d) despite noting Child Q needed an alternative walker on 6.01.16, did not take/and or record steps to arrange for a suitable walker to be provided in a timely manner;

e) on 15.09.16 placed an order to trial equipment but did not detail which accessories should accompany the walker.

 

  1. In the case of Child R, you:

a) did not provide adequate safety advice and/or record providing adequate safety advice to the patient's parents;

b) did not provide a treatment block following appointment on 19.03.15;

c) did not carry out and/or document evidence of any home exercise programme or advice on activities for the patient to do at home;

d) despite agreeing on 10.06.15 to make a wheelchair referral, did not do so until 21.01.16;

e) did not record that the patient's walker tipped outside at school on the Trust Datix incident reporting system;

f) did not visit the patient at school between 13.10.15 and 05.05.16;

g) did not record and/or place on file in a timely manner, a contemporaneous record of your conversation with the child’s mother on 16.06.16.

 

  1. In the case of Child S, you:

a) did not consistently record sufficient observations of the patient’s condition;

b) did not provide and/or record an adequate treatment plan;

c) did not provide follow up treatment between 24.06.13 and 07.01.15.

 

  1. The matters set out in paragraphs 1 – 19 constitute misconduct and/or lack of competence.

 

  1. By reason of your misconduct and/or lack of competence your fitness to practice is impaired.

 

Facts proved:

1(a), 1(b), 1(c), 1(d), 1(e), 2(a), 2(b), 2(c), 2 (d), 2(e), 3(b), 3(c), 3(d), 4(a), 4(b), 4(c)(i), 4(c)(ii), 4(c)(iii), 4(d), 4(f), 5(a), 5(c), 6(b), 7(b), 7(c), 7(d), 7(e), 7(f), 8(a)(i), 8(a)(ii), 8(a)(iii), 8(a)(iv), 8(b), 8(c), 9(a), 9(b), 9(c), 10(a)(i), 10(a)(ii), 10(b), 10(c), 11(b), 11(c), 11(d), 12, 13(a), 13(b), 13(c)(i), 13(c)(ii), 14(a), 14(b), 15(a), 15(b), 15(c), 15(d), 16(a), 16(b), 16(c)(i), 16(c)(ii), 16(d), 17(a), 17(b), 17(c), 17(d), 17(e), 18(a), 18(b), 18(c), 18(d), 18(e), 18(f), 18(g), 19(a), 19(b), 19(c)

 

Facts not proved:

3(a), 4(e), 5(b), 6(a), 6(c), 7(a), 11(a), 14(c)

 

Finding

No information currently available

Order

No information currently available

Notes

No notes available

Hearing History

History of Hearings for Miss Zoe I Flello

Date Panel Hearing type Outcomes / Status
04/06/2019 Conduct and Competence Committee Review Hearing Hearing has not yet been held
03/12/2018 Conduct and Competence Committee Final Hearing Suspended